Helstekt fläskfile m vitlökssmör

.
.
D blir mycke recept idag!!! Har ju fullt ös, mitt liv är inte direkt superlugn, men jag gillar när d är fart & fläkt & det är ingen negativ stress nu. Bara kul. Jag har ju bytt jobb & jag supertrivs. Så nu när man & barn gått & lagt sej har jag några minuter över för mej själv & får passa på å lägga upp lite recept. Jag ligger ju efter ; )
Så ska jag bort i helgen, så det kanske blir lite tyst då.
.
Det här behöver du:
.
*Fläskfilé
*Zuchini
*Aubergin
*Olivolja
*Smör
*Vitlök
*Salt
*Vitlökspeppar
.
Å så här gör du:
.
*Putsa fläskfilen & peppra m salt & vitlökspeppar (den på Ö&B är min absoluta favorit)
*Stek den gyllenbrun runt om & lägg i en smord ungsform
*Medans filén är ugnen skivar du zuchini & aubergin & steker det i rikligt m olja
*Fräs grovt hackad vitlök (mycke, typ 8-10 klyftor till 6 pers)
*Blanda den frästa vitlöken m mjukt smör & lite salt.
*Skär upp filen & lägg tillbaks i formen 8så d ligger ungefär som på bilden) & lägg över smöret & in i ugnen igen så d får smälta. Om du tål mjölk är det SUPER GOTT å blanda hälften vitlökssmör & hälften vitlöksfärost.
*Så är d bara å njuta av det änkla & goda maten : )
.
.
Lycka till!!!!

Pizza

.
.
Här hemma har vi ju matdagar å i fredag va det Tommys tur (en av våra placeringar) Han ville göra Pizza, så då gjorde jag Pizza till oss. Förvänta dej inga underverk, så supergott vart det inte, men helt ok. Ännu har jag inte kommit på eller hittat nått recept som kan ersätta mjöl till 100%. Bröden blir ju inte så där sega som vanligt bröd blir, men d är ändå ett helt ok substitut för Pizza.
.
Gör så här:
.
*En grundsats av Nennas Huskisar.
*Dela degen i 3 bitar & forma till stora runda plattor som är ca 2 cm tjocka.
*Grädda i 225 gradig ugn tills dom är gyllenbruns. Kanske tar typ 10-15 min
*Dela dom på mitten
*Smöra på skärytorna
*På m tomatsås. Krossade tomater, lite salt & oregano & basilika & mixa
*Ett tjockt lager m riven ost. Den på bilden är d så klart getost på : )
*Sen på m den fyllning du vill ha. Jag har haft köttfärssås, bacon, fetaost & lök på. Men du kan ta det du tycker om.
*In i ugnen på högsta värmen tills allt får färg & osten smälter.
*Sen är d bara å äta
.
.
Lycka till!!!

Taco kryddad köttfärssås & vitkålsspagetti

.
.
Alltså min mat ser ju för tråkig ut.....inge rött....Det här ser ju nästan ut som...jag du vet, inte aptitligt, men det va det. Jag lovar.
Jag gillar tacokrydda & hittade ju ett värdsbäst recept i LCHF kokboken som Annika Dahlkvist gjort.
Först kommer receptet på den kryddan:
.
Blanda:
*3 tsk salt
*4 tsk chilipulver
*4 tsk paprikapulver
*2 tskvitlökspulver
*2 tsk lökpulver
*2 tsk spiskummin
*4 krm cayenpeppar
.
Förvara det torrt & mörkt. Jag brukar göra 2-3 satser varje gång & sen ha i en glasburk för jag använder den så mycke.
Kanongod & utan socker : )
.
Så nu till min köttfärssås, till 4p:
.
*600g köttfärs
*1 gul lök
*5-6 vitlöksklyftor
*4-5 msk tacokrydda
*1 burk krossade tomater (nu äter ju jag candida kost, så jag tog undan lite åt mej å hade i havregrädde istället, därför blev den så grå å tråkig. All min mat ser urtrist ut nu för tiden, men det är gott ; )   )
*Massa smör (typ kanske 100g)
.
*Grovhacka vitlöken & fräs i smöret tills den blir gyllenbrun
*Ha i löken & fräs tills den blir glansig & lite slapp
*Så i m köttfärsen
*Sen tackokryddan & tomaterna.
*Låt stå & småputtra typ 10 min så alla smaker kommer fram. Smaka om du tycker det ska vara mer krydda eller salt eller nått.
.
.
Vitkåls spagetti:
*Strimla vitkål fint
*Koka i lätt saltat vatten ca 5 min
*Häll av & på m en klick smör
.
Jag hade riven getost på allting. Man kan  ju så klart ah vanlig ost om man vill & tål.
.
Köttfärssåsen kan man ha till mycke så det kan vara bra å göra en stor sats. Ex kan man ha det till taco paj, pizza, moussaka mm. Eller så kan man ju frysa in & äta den senare. Skönt å ha mat i frysen : )
.
Lycka till!!!!

Tahilänsk kycklingsoppa

.
.
Idag jobbade jag & pensionärerna bjöds på Thailänsk Kycklingsoppa. Jätte gott, så jag gjorde det hemma oxå.
Snabbt & enkelt.
Vill du frysa in blir det godast att lägga till grönsakerna när du tinar upp soppan. Så blir dom inte så sladdriga.
.
Det här behöver du:
.
1.
.
*1 lime
*4 dl kokosmjölk (om du har Citygross i närheten finns d kokosmjölk på enliters förpackning. Kostar typ 20:-)
*4 dl buljong
*1-3 tsk grön currypasta (Finns vid den utlänska maten. Hur mycke du ska ha i beror på hur känslig du är för stark mat. Tycker ni om olika så kan du ställa fram burken m pasta på bordet så är d bara å ha i mer om man vill)
*ca 3 cm ingefära i skivor
*1 msk fisksås (finns vid den utlänska maten)
*1 sitrongräs
.
2.
.
*600g kyckling
*4 stora eller 8 snå champinjoner
*1 zuchini
*1 stor gul lök
.
Så här gör du:
.
*Koka allt på nr 1 i ca 10 min
*Sila av
*Lägg i kycklingen finskuren i den kokande vätskan & sen grönsakerna
*Koka i ca 5 min
*Klart!!! Jag hade i massa smör för att få upp fetthalten. Går ju suveränt m kokosfett, men jag hade inget hemma ; P
.
.
Lycka till & smaklig måltid

Villjams favorit

.
.
Ojsan!!!! Glömde visst lägga upp Villjams varmrätt, men här är den.
Grillat lamm m rostade rotsaker. Det blir som sagt inte så ofta vi äter rotsaker, men ibland så......
.
*Grillat lamm kryddat m Ö&B:s lammkrydda
.
Rostade rotsaker:
.
Vi gick ut & drog upp morötter ur landet i massor m olika färger, orange, gul, vit & lila. Så tog vi några köpta palsternackor & en liten kolrot. Delade allt i stavar, på m olivolja & timjan (gärna färsk) & in i ugnen på 225 grader ca 20 minuter.
.
Så gjorde han bearnaissås till det & det har jag ju redan lagt ut recept på : )
.
Lätt & lyxigt & gott
.
Lycka till

Ebbas kycklinggratäng

.
.
I fredags va det Ebbas matdag. Hon valde att göra kycklinggratäng. JÄTTE gott, men jag kan inte äta : ( Inte bra candida mat. Men men. Resten av familjen njöt iallafall.
.
Det här behövs:
.
*400g grillad kyckling (en gillad kyckling är lite drygt 400g om man tar bort ett lår)
*400g färskost typ Philadelphia
*400g riven ost
*4 dl grädde
*En stor klick smör
*Salt
.
.
Så här gör du:
.
*Blanda allt i en skål
*Häll upp det i en väl smord form
*In i ugnen på 225 grader tills det är gyllenbrunt, typ kanske 20 minuter
*Ät m sallad
.
Jätte gott!!
.
Lycka till!!

Förrätt: Märtas Rödbetor

.
.
Villjam lagade mat i lördags & då blev det både förrätt & varmrätt....
Egentligen äter jag inte underjord grönsaker, men någon gång ibland så kan jag göra det. Jag triggar inte på det, men är mycke kolhydrater i.
Vi gick ut & skördade våra rödbetor & Villjam gjorde den här JÄTTE goda förrätten som vi fick när vi va & hälsade på min moster Märta.
.
Det här behöver du:
.
*Rödbetor (en till varje)
*Chevre (getost) tycker man inte om det kan man ha någon annan mjukost. Jean & våra placerade killar tycker inte om det så dom har pepparrotsost istället)
*Rostade pinjinötter
*Lite ruccola
*Olivolja, gärna smaksatt
*Om man vill kan man ha lite balsamvinäger på
.
Gör så här:
.
*Koka rödbetorna
*Rosta pinjinötterna i stekpanna. Det går fort!!
*Skiva upp betorna & lägg på tallrik
*På m osten & sen nötterna
*Ringla över lite olja & några droppar balsamvinäger
*Ät medans d fortfarande är jummet
.
Jätte gott & enkelt
.
Lycka till!!

Snabb lunch Frittata (omelett)

.
.
Nu va det ett tag sen jag bloggade. Har varit fullt ös här, men nu har jag några maträtter på g!!!!
Här kommer den första. Jätte enkel & god. Här hemma äts den både till frukost & lunch. Går att variera i oändlighet. Bara fantasin som kan sätta stopp.
.
Det här behöver du till 3-4p (en normalstor stekpanna) :
.
*6-8 ägg
*ca2 dl ost (du kan ta fetaost eller getost. Den hårda getosten, den som är vit, smälter ju som vanlig ost)
*Det som du vill ha på ex: bacon, skinka, korv, salami, köttfärs,grillad kyckling, röktlax ja ta det du har eller tycker om, jag hade lufttorkad skinka & lite lök i min. Du kan även ha någon grönsak ex paprika i.
*En stor klick smör
.
Å så här gör du:
.
*Sätt på ugnen på 225 grader
*Vispa ihop äggen
*Vill du ha lite lök i så fräs den i smöret
*Slå på äggen & "dra" in det färdiga mot mitten några gånger. Det ska fortfarande vara blött & rinnigt ovanpå, men stelnat i botten
*Lägg på det du vill ha & toppa med osten
*In m hela pannan i ugnen ca 5-10 minuter
*Klart!!!
.
Hela frittatan växer i ugnen & blir fluffig. Den är klar när den är gyllenbrun.
Jag brukar ha lite ruccola eller en avocado halva till.
.
Gott, snabbt & enkelt. Kul att kunna göra mat m dom små rester som är för lite för en person. Ex när man får lite färs efter en taco middag. Bara att göra frittata dagen efter. Tipsa gärna om vad du har i din frittata!!
.
Lycka till!!!!!

Laxpytt m Hollandaise

.
.
Idag blev d snabbmat igen.
Jag hitta chumlaxfilé bitar som va blockfrysta på ICA. Kosta bara 50:- för 2 st 400g förpackningar.
Den är dessutom fiskad i Stillahavet, INTE odlad!!!!
.
D här behöver du till ca 6 personer:
.
*800g lax i bitar
*1 pkt sockerärtor (jag hade dom som är lite tjocka. Tycker bättre om dom)
*½ huve av...jag va heter d nu igen??? D är en blandninga v broccoli & blomkål. Lite ljusgrön & väldigt toppig. Ja, vet du inte va jag menar så ta broccoli eller blomkol eller båda : )
*2 gula lökar
*SMÖR så klart : )
*1 tsk fiskkrydda (från Ö&B)
*Salt (jag använde Trocomare)
.
Å så här gör du!!
:
*Fräs löken i en stekgryta eller stor stekpanna & ha sen i fisken
*Häll i resten å fräs tills laxen är klar, typ 3-5 minuter
*Salta & krydda
*Klart!!!
.
Så hade jag Hollandaise till det.
Det absolut enklaste, om man vill göra en egen Hollandaise, är att gå till någon restaurang eller Pizzeria & fråga om du kan få köpa lite såsbas. Här i Hedemora är d inga problem.
.
Har du såsbas gör du så här:
.
*2 äggulor
*3-4 dl såsbas
*lite vatten
*Citron, cayen & salt efter smak
.
*Ta äggulorna & mixa m stavmixer (eller så kan du ha elvisp eller vispa för hand)
*Häll i såsbasen i en fin stråle
*När konsistensen börjar bli för tjock häller du i lite vatten & fortsätter sen m såsbasen tills allt är i
*Smaksätt m citron
.
Annars kan du använda hemgjord majonäs & smaksätta den m citron. D går precis lika bra. Majonäs gör du nästan som ovan, men du ska ha olja istället för såsbas & lite dijonsenap i!!!! Lätt som en plätt ; P
.
Lycka till!!!!

Lite tips om vart du hittar bra grejer 1 (d kommer fler ; ) )

D tar ju sin lilla tid i början när man ska gå & handla.
Läsa på allt!!
Nästan allt innehåller ju socker, tom. kronfågels frysta kycklingfileer innehåller det.
Lidls är sockerfri. Men hälst ska du ju hitta en uppfödare så är inte köttet så stressat. För jag tror ju att dom stresshormoner kycklingen, grisen eller va d nu är har utsöndrat, finns kvar i köttet & jag tror inte att vi mår bra av det.
Men nu när jag ätit LCHF ett tag har jag hittat mina favoriter.
Lidl har mycke bra köttprodukter. Bla har dom bacon utan socker, korvar m väldigt hög kött % som är sockerfri, jätte goda ölkorvar & lufttorkad skina utan E!!! Kolla innan du handlar för långtifrån alla produkter på Lidl är sockerfria.
.
När vi kommer till Kryddor så är d ett gissel!!! Massor m kryddor innehåller socker eller glutamat (E621). Men på Ö&B finns massor m kryddor UTAN båda!!! Deras all- & grillkrydda är ok. Sen har dom värdens godaste vitlökspeppar. Bar älskar den!! Lamm kryddan & fiskkryddan är oxå i topp. När du ändå åker dit så passa på att fylla på ditt kryddföråd, för kryddorna är riktigt bra & billiga.
.
När jag kommer på mer så skriver jag det. Fråga gärna så ska jag göra allt för att ta reda på det du undrar över : )
.
Ha d bra & Lycka till

Mumsigt mellis

.
.
Här om dagen skulle Villjam, min 10åriga son på friluftsdag.
När han är hemma äter han oxå LCHF, men i skolan får han inte göra det eftersom han inte har något läkarintyg!!! Mycke märkligt att vegetarianer inte behöver han det!!!!
Men men nu är d som det är & han äter ju nyttigt hemma iallfall. Han försöker undvika kolhydrater så gott man kan, men dom elaka mattanterna tvingar honom ibland å äta potatis & pasta å så.
.
Nu va d iallafall friluftsag å han skulle ha m en liten matsäck å då fick han m sej det här:
.
*2 ölkorvar från LIDL (inget socker & lite E)
*1 smörat vitkålsblad m lufttorkad skinka (från LIDL, d finns flera sorter, men en är d bara skinka & salt i : ) , chevre ost & lite ruccola
*Några äppelklyftor m kanel på
*Å varm choklad. Då tog jag några bitar 86% choklad som fick smälta i varm mjölk!!
.
Gott & nyttigt.
Gissa om han sprang fort på 60m!!!!! ; P

Kryddiga färsbiffar m tzatziki

.
.
Köttfärs är en av mina favoriter. Men kan göra så himla mycke gott av det.
Idag blev det färsbiffar. Jätte bra å göra mycke av å frysa in, så finns d alltid mat hemma.
.
Det här behöver du till ca 4p:
.
*ca 600g köttfärs
*4-5 vitlöksklyftor
*1 tsk Spiskummin
*1 tsk Koriander (mald)
*1 tsk Kanel
*1 tsk Salt
*1 kruka persilja (eller så köper du fryst. Ha i så mycke du tycker, typ ½ paket)
*1 Ägg
.
*½ Gurka
*1½ dl soyayoghurt (tål du vanlig kan du ta turkisk yoghurt eller cremfraich)
*1 Vitlöksklyfta
*1 skvätt olivolja
.
.
Biffar
.
*Blanda allt i en bunke
*Dela i 8
*Stek tills d är klart ; )
.
Tzatzikin
.
*Riv gurkan på det grova
*Riv vitlöken på d fina (om du är som jag å inte har en vitlökspress)
*Blanda i det vita, vad du nu tar, soya yogurt eller vanlig
*Lite salt är oxå gott i : )
*Eftersom soyayoghurten inte är så fet brukar jag hälla på lite olivolja
*Klart
.
.
Å till d har jag......ja just d blomkolsris. D är faktiskt min favorit just nu. Känns som jag aldrig kommer å tröttna på d : )
.
Gott & lätt & bra å göra mycke av......
.
Tänk på att all soya är genmanipulerad, så d är inte så bra å äta massor hela tiden. Men lite då & då skadar nog inte tror jag : )
.
Lycka till

Fetaostfylld baconlindad kycklingfilé m blomkålsris

.
.
Idag blev d en av mina favorit rätter. Jätte bra å göra när man ska ha gäster, för den går att förbereda så man slipper stå m maten när gästerna kommer.
Å supergod är den, å super enkel. Impar på många, man behöver ju faktiskt inte säga att det är så lätt att laga ; )
.
Det här behöver du till 4- 5 pers:
*1 kg Kyckling (ca 4-5 fileer)
*200g Fetaost
*2 pkt Bacon (på Lidl finns d bacon som är helt sockerfri & med "bara" 2 E i ; )   )
*1,5 dl Havregrädde (eller vanlig)
*Färsk Basilika eller timjan (kan uteslutas)
*Smör
*Blomkål & andra grönsaker man vill ha till
Å så här gör du!!
*Smula sönder featosten, blanda i hackad basilika eller timjan om du vill ha d i & ca ½ dl av grädden så d blir som en kräm
*Skär ett snitt på längden i kycklingen
*Fördela fetaost klägget i "fickan" på kycklingen
*Linda bacon runt allt så fyllningen stannar kvar i
*Lägg på en ungsplåt som är rikligt smörad
*In i ugnen m alltihop i ....så klart 225 gradet ; ) i ca 15 minuter
*Medans kycklingen är i ugnen gör du blomkåls riset, riv bara blomkål på det grövsta på rivgärnet & koka i lätt saltat vatten några minuter å sila av
*Gör iordning dom grönsaker du vill ha till. Själv steket jag aubergin å hade lite broccoli till
*Slå resten av grädden i skyn som blivit runt kycklingen å låt allt bli varmt igen
* Klart!!!!
.
Det här kan du frysa in, inga problem, så passa på å gör mycke!!!
.
.
Lycka till!!!

Att äta ute!!

.
.
Många tror att man inte kan äta ute på restaurang när man är sockerberoende eller äter LCHF, men det är klart man kan!!
.
Igår va en fullspäckad dag å jag orkade inte laga mat, så jag tog m hela stora familjen ner till Lappens gatukök.
Va??? Kan du äta på gatukök???
Ja ibland så, visst är d grejer i maten som ex glutamat, men som sagt ibland äter jag sånt.
Så, vad beställde jag (& Jean) da??
Jo, en 150g hamburgare m bacon & ost utan bröd m extra sallad å räksallad & bearnaise. De va jätte gott, å proppmätta blev vi, mycke fett.... ; )
.
Om jag går på "vanlig" restaurang kan jag ex beställa en köttbit m bernaise eller aromsmör & grönsaker. Nu när jag äter candidakost brukar d inte bli så jätte roliga grönsaker, sallad å gurka, men d är helt ok. Fisk m holandaise, eller någon smörsås är oxå bra, speciellt lax, för den är fet.....
.
Max har en low carb burgare som dom serverar i ett stort salladsblad. Det är ju lite för lite fett, så jag beställer alltid extra bacon å deras goda varma ostsås.
.
Jag har även ätit på McDonalds när jag va ute å nattvandra m föräldrar på stan. Det va inga problem. Jag fick min burgare i en pappkarton m bara sallad.
.
D är inga problem, bara man frågar. Dom flesta är jätte hjälpsamma. Se bara till att du får i dej tillräkligt m fett & protein. Ex en kycklingsallad på pizzerian är d oftast aldeles för lite protein & fett i. Be då om extra kycklin, fetaost, vanligost eller d du nu väljer i din sallad. Deras derssingar brukar ofta vara utblandade m fil eller rent av vatten, så be om lite vanlig majonäs bara.
Kebab kan du ju oxå äta ibland (den innehåller ganska mycke glutamat, så inte så jätte ofta, men ibland) men då m sallad istället för brö eller strips.
.
Är du på macken & har tankat bilen, blodsockret har börjat falla för att du glömde nötterna & kokosfettet hemma, ja köp då en korv m räksallad, utan bröd så klart. MYCKE bättre än en chokladbit.
.
Så d är bara å fortsätta äta ute, inga problem!!!
.
Lycka till!!!!

Candida

.
.
Jag har ju massa avamp i magen......Candida.
Det är en jästsvamp som kan ställa till massor m probllem.
Jag hade innan hört talas ( en kompis till men har haft d ; ) eller va d kanske jag själv!!!) om svamp mellan tårna, å svap i underlivet, svap på naglarna mm men jag visste faktiskt inte att d kom från magen.
Candida är mycke vanligare än man tror, ca var 3:e person i västvärden har eller har haft det.
Varför är d då så vanligt i västvärden???
Jo vi äter skräpmat (rafinerad,kolhydrat rik mat å d gillar svampen)  & så äter vi mycke antibiotika som inte bara tar dör på dom dumma baterierna utan även dödar alla bra bakterier i magen, p-piller å godis (mumma för candida)
Både godis & antibiotika konsumtionen har fördubblats sen 60 - 70 -talaet
.
Jag har ätit ganska strikt kost i 3 månade nu & tydligen kan det ta upp till 9 månader & få bort den : ( om man inte stressar, villket jag gjort i sommar : / Alttså den där inre stressen som är så farlig..., så nu blir d väl några extra månader....men men tillslut försvinner den nog.
Stress är en stor bidragnde orsak, å då är det den inre stressen jag menar. Inte att man kanske har lite mycke att göra, utan den där molande som hela tiden talar om för oss att vi inte räcker till. Du fattar nog tyvärr villken jag menar...
.
Det finns en agresiv sorts candida som själ näring från kroppen & dess avfallsprodukter stör vår biokemi. Det är väl säkert den jag har.
.
När man har candida känner man ett starkt sug efter socker & kolhydratrik mat (hum....vi som är socker beroende känner väl igen oss eller???? Då kanske d är så att jag inte är sockerberoende utan bara har massa candida!!!!! JIPPIIIII....Fast d är klart jag har ju gjort en addis, å jag är socker beroende m candida ; )
.
Andra symptom kan vara:
*Gaser & svullnader i magen i samband m måltider
*Infektioner & inflamationer
*Ofta förkyld
*Allergier/överkänslighet
*Torra slemhinnor
*Eksem
*Kronisk trötthet
*Fumlighet-Konsentrations problem
*Huvudvärk
*Hemorojder
*Underlivsproblem
*Tappad sexlus
*flytningar
*Pms
*Mensvärk (dom 3 sista gäller bara kvinnor ; ), jag lovar)
.
Inte nå kul grejer heller....
.
Man kan bli av med det som tur är, men som jag nämde i början, d kan ta tid......Men trägen vinner : )
.
Man kan svälta ut candidan m en strikt diet. (Just nu är dom flesta recept jag lägger upp candida vänlig, eftersom jag håller på å få bort min.
Så vad du ska tänka på är
*Uteslut kolhydrater, även alkohol (massor m kolhydrater i d)
*Ta även bort frukt & bär (fruktsocker.....)
*Använd rotationskost ( d gör inte jag faktiskt, men d skulle säkert vara bra) Ät samma mat endast var 4:e dag. Svårt tycker jag, när man har 5 andra å ta hänsyn till.)
*Undvik röda & gula grönsaker
*Ät rikligt m gröna grönsaker, fet fisk, ägg, kött & fett. (Då mår hjärnan bra oxå)
.
Jag äter även probion daily, d är massor m nyttiga bakterier som ersätter dom dåliga svamparna.
.
Kontakta Bitten Jonsson, hon har papper du kan fylla i å se om du har candida eller inte & hur alvarligt det är. Så får du en egen rekomendation vad just du ska äta & om du behöver några kosttilskott.
Som jag sagt är vi ju biokemiskt unika, så det som gäller för mej kanske inte gäller för dej. Men att lägga om kosten är inget fel i villket fall som hälst.
.
Du kan även gå in på Sanna Ehdins sida å läsa mer om Candida om du vill http://www.ehdin.com/?navid=98⊂=10
En del av informationen har jag hittat där, annan har Bitten lärt mej eller så har jag läst på andra sidor på nätet.
.
Lycka till!!!!!

Lax m fetaosttäcke

.
.
.
Efter en LÅÅÅÅÅNG dag på mitt nya jobb blev d snabb mat hemma.
.
Jag svängde bara ihop lite lax. Helt ok, man jag är en sås tjej så lite tort tycker jag att d blev. Man kan ju slå på lite havre (eller vanlig) grädde i formen.
Men men, heltok vart d.
.
.
Så här gjorde jag:
.
*8 Laxfilé bitar i portions storlek
*200g Fetaost
*1 förpackning champinjoner (tror att d är typ 200g kanske)
*8 mini tomater
*2 gula lökar
*100g smör
.
*Smöra en form m allt smör
*Lägg i fisken, salta & ha på grönsakerna & smula på osten.
*In i ugnen på......ja just d 225grader ; P
*Låt d bli gyllenbrunt, kanske 12-15 min
*KLART!!!!
.
.
Vi åt det m avocado, ruccola & kokta sockerärtor.
Helt ok, men som sagt, lite sås hade ju inte suttit helt fel.
.
.
Lycka till

Köttfärssoppa m vitkål

.
.
Idag va min första dag på mitt nya jobb. Pga dom dåliga tiderna har jag blivit förflyttad, så nu ska jag göra sopplunch till ca 20 tanter i Vikmanshyttans kyrka på onsdagar & så ska jag baka kaffebröd å vanligt bröd : /
Kommer bli en utmaning, men äventyrar d min drogfirhet så får jag väl tänka om å hitta ett nytt jobb.
Jag som är van å jobba 10 timmar/vecka har jobbat 9 timmar på samma dag. Mitt förra jobb va ju nästan bara å sitta å fika & prata m folk, men idag har jag hunnit handla, baka (ful) bröd (alltså vanligt bröd ; )  ) lagat soppa till 20p städat kylen, frostat av frysen, mublerat om i köksskåpen å städat ur dom. Å så klart hann jag oxå vara lite social m tanterna som kom å åt. Å så dikade jag ju efter dom ; )
Så nu är jag milt sagt mör.
Iallafall gick d bra idag. Tanterna vart jätte nöjda & nu ska ni få receptet på soppan dom fick:
.
.
*1 kg Köttfärs
*1 Lök
*4 Vitlöksklyftor
*1 Paprika
*1 burk Krossade tomater
*500 g Vitkål
*ca 2 buljongtärningar (kolla så du får en UTAN glutamat!!!) Smaka å ha i mer om d behövs
*Vatten så d täcker
*Spiskummin
*Koriander
*Basilika
*Sambalolek
*Smör
.
.
*Fräs köttfärsen i massor m smör & krydda m spiskummin & koriander & häll i en kastrull
*Fräs hackad vitlök & lök å häll på köttfärsen
*Slå på krossade tomater, finstrimlad vitkål, finstrimlad paprika
*Häll på vatten så d nästan täcker & i m buljongtärningar, basilika & sambalolek. Det beror på hur stark mat du gillar, hur mycke sambal du ska ha i.
*Låt d koka i ca 20 min.
*Severa m en klick cremfraich (om du kan äta d)
.
Jätte gott!!!
.
Det här kan du m fördel göra mycke av å frysa in.
.
Lycka till

Stek m katarellsås

.
.
.
Idag blev d Lamm igen. Gott gott. Gillar du inte lamm kan du ju ta villken stek som hälst. Nöt, fläsk, älg, rådjur......d du tycker är godast.
.
Å kantareller finns d gratis i skogen om du har lust å ut å plocka, annars kan man ju faktiskt köpa d i affären.
Så klart går d bra m villken svamp som hälst. Jag tog kantareller från söndagens svampplockning.
.
Så här gjorde jag iallafall:
.
*Lägg steken i saltvatten över natten. Vattnet ska vara riktigt salt, saltare än potatisvatten : )
*Ta upp den å torka av den
*Krydda m dina favoritkryddor, jag tog vitlök, persilja, timjan å rosmarin.
*Sen lite olivolja ovanpå alltihop
*In i ugnen på 150 grader! D du, för en gångs skull inte 225!!!!
*Nu ska den stå där LÄNGE. D bästa är att ha en köttermometer. Lamm ska vara ca 75grader. Du får kolla upp vad ditt kött ska ha för temp.
*När d är uppe i typ 65 grader höjer du värmen om du vill ha en brun krispig yta. D vill jag ha!!
.
.
Svampsåsen da!!
.
*Fräs en hackad lök m ca 2 dl förvälld svamp
*Slå på havregrädde, eller vanlig, eller soyagrädde
*salta lite
*Låt d koka ihop så d blir lite simmigare
.
.
Får du sås över kan du ju använda det till varma mackor någon annan dag. Smart å göra mycke så slipper man ju laga mat varje dag ; )
.
.
Vi åt broccoli & sockerärtor till
.
Jätte gott det här med ; )
.
Lycka till

Marias Ingefärs "saft"

.
.
Ingefära är ju supernyttigt!
.
I kina användes d mot matsmältnings besvär, orolig mage & diarré redan för flera tusen år sen.
.
Det är inflamatoriehämmande & i hop m gurkmeja funkar det på en del ledvärk (LCHF funkar oxå jätte bra på ledvärk, så har du det, byt kost å drick den här "safet" så kommer du säker bli mycke bättre. Det har jag blivit. Jag har fårtt diagnosen fibromyalgi, men har sen i våras inte haft någon fibrovärk alls. Å d är många m mej som säger samma sak efter att ha lagt om kosten.)
.
Nu tillbak till ingefäran. Den sägs lindrar illamående så som vid åksjuka & graviditet , jag har inte själv testa. Är verken åksjuk eller med barn ; ) Det är tydligen även d livsmedel som är rikast på antioxidanter.
.
Jag har förr rivit ingefära i vatten, lagt i en citronskiva & låtit det stå några timmar å dra. Drygt för jag brukar ju glömma göra det å så ska vi äta å då finns d inget....
Så när jag va i Forsa på utbildning sist kom Maria m en flaska "saft"
Så himla bra, Nu har jag ju ingefärsvatten jämt. Bara å blanda iordning.
.
.
Så här gjorde jag: (va tvungen å massa Maria om mängderna ; P )
.
*1 liter vatten
*1       ingefära
*4 citroner
.
Skiva ingefäran å lägg i vattnet å koka upp några minuter
.
Dra av från plattan å pressa i citronerna
.
Låt stå i kylen å dra över natten
.
Späd ut som saft
.
Jätte friskt å gott

Ädelostkyckling m blomkålsris

.
.
Idag kom Gina hit & hjälpte mej m min blogg. Gjorde den till MIN!
Vi hade inte så mycke tid, så vi rafsade ihop något, men jag ska åka till Borlänge sen när vi får bil så kan vi ta d lite lugnare. Hon skulle ju upp till skolan i morgon : / Gina är bar a 12 år......
.
Så klart gjorde jag en av hennes favoriträtter som tack för hjälpen. Ser lite blek ut, men det är JÄTTE gott å jätte enkelt.....
.
Det här behöver du till ca 7 personer:
.
*2kg   Kycklingfile
*        Smör
*200g Ädellost (jag köper sån som är gjord på får mjölk, för jag kan ju inte äta m komjölk, kan du det tar du Kvibbile gräddädel, tycker du inte om det så kan du ta feta ost)
*3 dl   Havregrädde (går så klart lika bra m vanlig grädde)
*1      Buljongtärning (kolla så den inte innehåller glutamat eller jäst)
*1      Purjolök
*        Blomkål
.
.
Å så här gör du:
.
*Skär kycklingfileerna i bitar
*Strimla purjon
*Fräs kycklingen i rikligt m smör
*Smula ner osten
*Häll på grädden å buljongtärningen
*I m purjon
*Låt puttra ca 5 min
*Medans kycklingen puttrar låter du riven blomkål koka i lätt saltat vatten Å vipps har du JÄTTE gott blomkåls ris. (Det lärde Tom mej....tack så mycke, äter d typ jämt, till allt ; )        )
*Så va allt klart å bara å sleva upp å avnjuta.
.
.
Super enkelt & super gott
.
.
Lycka till

Varma svampmackor

.
.
Efter en dag i svampskogen blev det svampmackor.
Jag hade inte tid å laga någon mat för Ensam mamma söker började ju kl 20. Mina barns pappa, Hedemora Stefan, är ju med där. Hans roliga dotter anmälde honom i våras, å när dom ringde upp hakade han på. Så det vart varma mackor framför TV:n.....
.
.
Hur gjorde jag da???
.
Jo, jag bakade en sats Nennas huskisar, men jag plattade ut dom till ca 1cm tjocka bröd. Jag gjorde 9 bröd av en sats.
När dom va klara delade jag bröden på hälften & bredde ett tjockt lager bregott på.
.
.
Svampstuvning:
*Jag fräste svampen, orkar du inte ut & plocka svamp kan du ju ta champinjoner eller nån annan köpe svamp.       Själv använde jag taggsvamp, trattisar & karl-johan. D blev jätte gott.
.
*När allt vatten hade dunstat hade jag en stor klick smör & fräste svampen lite gyllenbrun
.
*Sen slog jag på havregrädde, du som kan äta vanlig grädde gör ju det, men d är en trigger för mej. Å dessutom   är mjölkprodukter mat för kandida, svamp i magen, som ja ghar gott om å försöker svälta ut : )
.
*Jag lät det koka ihop några minuter så det blir lite simmigare konsistens, saltade & sen va d klart.
.
*Jag fördelade stuvningen på mackorna, hade rikligt m ost på övr iga familjens mackor, min egen hade jag feta ost på.
Sen in i ugnen på 225 grader (så klart : )  ) tills dom va gyllenbuna.
Jätte gott.
Lycka till!!!!

Lamm & vitlökskål

.
.
I fredas fick jag hem ett lamm. Dött i bitar så klart ; )
.
Va ju tvungen å laga lamm då så klart. Det är nog d godaste kött jag vet (nja, get är faktiskt godare, men väldigt svårt å få tag på)
Jag grillade dom tunna revbenen hår så d vart en riktig krispig yta. Kryddade m salt & lammkrydda från ÖB. Dom har mycke bra kryddor UTAN socker å tjafs!! Å billigt är d oxå : )!!
Smaskens.... Mannen i mitt liv är inte lika förtjust i lamm, så jag stekte fläskkarre m samma kryddning åt honom å vår placering som är "allergisk" mot fett (konstig prick)
Han sitter & disikerar karre oxå, men men han förstår inte vad som är bäst för hjärnan han heller : )
.
.
.
Så här gjorde jag:
.
Snitta lammspjällen så det blir som rutor på ovansidan
Salta & peppra In i ugnen på galler å grilla.
Vänd på det 2 gånger så att ovansidan grillas sist, för då blir det så där gott & knaprigt.
Jag har ca 225grader. Det är favoritinställningen på ugnen ; )
.
.
300g finstrimlad vitkål
3-4 vitlöksklyftor (strimlade)
75g smör lite salt
.
*Fräs vitlöken i smöret
*När den är gyllenbrun tillsätt då vitkålen å fräs några minuter.
*Salta Jätte gott!! Dett yckte till & med Jean (mannen i mitt liv) som är mäkta trött på vitkål....
.
.
Lycka till

Nennas huskisar

Brödet är ju det dom flesta säger är det svåra att vara utan.
Det här är ett jätte bra alternativ till bröd. Jag filar fortfarande på det ultimata brödreceptet & idag vart dom bättre än dom någonsin varit. Så det kommer nog fler recept framöver m finjysteringar ; )
Brödet innehåller nästan inga kolhydrater alls, men mycke fet & protein. Det är väldigt mättande & jag blir nöjd när jag ätit en macka m MYCKE Bregott å pålägg.
Det är dessutom VÄLDIGT lättbakat å tar ca 20 minuter att få klart. Kan d bli bättre??
Så nu till receptet....
100g  fiberhusk (hittar du vid det glutenfria mjölet. Finns det inte, be dom ta hem!!)
1,5 dl krossat lin- & sesamfrö ( det bästa är att brossa själv för fettet i linfröna härsknar fort har jag hört. Jag                mixar det m stavmixern. Ta sesamfrön m skal, mer nyttigheter i dom)
1 dl    solrosfrön
2 msk bakpulver
2 krm salt
100g  smält smör
8 st    ägg
Blanda alla torra ingridienser.
Blanda sen i dom böta : )
Låt det svälla i ca 10 minuter
Rulla till lagom stora bullar, jag brukar nog göra ca 12 st av en sats, å lägg på bakplåtpapprad plåt
In i ugnen på 225 grader ca 5-7 minuter tills dom är fint bruna.
Njuuut dom varma så smöret smälter så där gott.... Det går att frysa dom, men varför ska man göra det när d är så super enkelt å göra dom?? Men det går ; ) Dom håller ett par dagar i påse oxå så du behöver inte äta upp alla på en gång, bra va??!!
Om man vill kan man tillsätta lite brödkrydda (finns i kryddhyllan, på affären alltså) typ 1 tsk till en sats. Själv har jag tröttnat på det, men d kan ju vara kul å få lite variation.
Lycka till

Vem är jag & varför bloggar jag??!!??

.
Hej på er alla sockerberoende å alla ni andra som vill lära er att äta bra mat för hjärnan.
Jag tänkte börja med att berätta lite om mej själv & varför jag tänker börja blogga.
Jag heter Helena Wester & är 36 år. Jag är utbildad kock, men skadade ryggen -00 å har sen dess inte jobbat som det. Men nästa v ska jag börja laga sopplunch en gång/v å det ska bli skit kul!!! Dor du i närheten av Vikmanshyttan är du välkommen ut & äta soppa på onsdagar kl 12  i församlingshemmet (tyvärr kommer den inte att vara abstinent alla gånger : ( men men...)
Jag är sockerberoende & har haft bulimi från jag va 12 till 29 år. Nu läser jag till beroendeterapeut & håller på å skriver på en abstinentkokbok, en kokbok som kan hjälpa andra sockerberoende att lära sej laga rätt sorts mat som inte triggar igång besattheten. Jag har lärt mej att det viktigaste är inte att äta rätt för att gå ner i vikt eller få fin hy eller så. Det viktigaste är att vi matar vår hjärna med rätt bränsle, så den kan fungera & låta oss leva fullt ut. Låter oss leva så abstinent som möjligt så inte begäret triggas igång.
Nu sist när jag va upp till Hudik (där min utbildning är) berättade jag om min kokbok & flera av mina kursare tyckte jag skulle börja blogga, så då gör jag väl d da ; )
Jag kommer att skriva om min abstinenta mat. Här kan du få tips & ideer, men kom ihåg att vi är biokemiskt unika, det som är rätt för mej kanske inte är rätt för dej. Det som triggar mej kanske inte alls triggar dej, men jag kommer förklara mer under resans gång. Så var lyhörd & lyssna på din kropp så kommer det nog gå bra. Är det något du undrar över, fråga. Kan inte jag svara så ska jag göra allt för att försöka slussa dej vidare till någon som vet.
Jag har själv ätit abstinetmat sen i slutet av januari & mår toppen. Nu vill jag dela med mej av dom erfarenheter jag haft & avdramatisera sockerfri mat & LCHF kost. Det är inte så svårt som det kanske låter. Å när man känner förändringen så blir det lättare & lättare.
Jag HAR lidit av Fibromyalgi. Den har försvunnit nu när jag bytt kost, så som min tröga mage, allt fisande, tröttheten, känslan av att inte ha någon lust....ja d finns säkert mer, men jag orkar inte tänka ; ) Klockan är för mycke tror jag, hihi..
Nej nu ska jag ta & komma till skått, ska lägga in mitt första recept & det blir på dom efterfrågade fiberhuskbullarna.....
Hoppas du kommer få lite inspiration & goda matupplevelser & kommer tycka om min blogg.
Färg å form kommer att ändras, men jag kan ju inte d själv så d får bli sen.
Ha d gott!!!!!!

RSS 2.0