Grillad kycklingklubba m fesaost

.
.
Ännu en enkel & god rätt!! Passa på & grilla flera kilo kycklingklubbor & frys in. Jätte bra å ha färdiga i frysen.
.
.
*Jag smälter smör i en kastrull, ca 100g till 3kg kyckling. Sen saltar jag det (herbamare är gott) & ha i någon god krydda ex kycklingkrydda, kebabbkrydda, vitlökspeppar eller något annat gott. Som ni kanske har läst förut så tycker jag att ÖBs kryddor är väldigt bra. Var noga m å läs på baksidan bara att d inte innehåller massa tok som E ämnen & glutamat å så
*Grilla i ugn på 225grader, den universala värmen ; ) Jag brukar ta långpannan, lägga på grillgallret & hälla i lite vatten. Sen lägga kycklingen m den fina sidan upp, grilla tills d är fin färg, vända & göra lika & sen vända några minuter igen så finsidan blir riktigt fin.
*Medans d är i ugnen så fixar jag till en god sallad till. Här har jag tagit ruccola, avocado & fetaost
*Under kycklingen gömmer sej en stor klick smör.
.
Gott & lätt!!!
.
.
Lycka till!!

Varma rotsaker m Cevré

.
.
Här är en av Villjams (min son) favoriter, Det här tillbehöret har han hittat på utifrån moster Märtas förrätt.
SUPER gott!!
Passar till nästan allt, kött & kyckling. Villjam vill ju helst ha lamm till så klart.
.
Det här behöver du:
.
*Rödbetor
*Palsternacka
*Kolrot
*Pinjinötter
*Chevré ost
*Smör eller olja
.
Gör så här:
.
*Skala rotsakerna. Först dom ljusa, on du inte vill att allt ska bli rött.
*Skär dom i lagom stora bitar (samma här, först d ljusa)
*Lägg dom i en smord långpanna, nu tvärt om först d röda & sen d ljusa
*Ringla över lite olja eller klicka över lite smör
*In i ugnen. 225grader i ca 20 - 30 min. Kolla bara så det inte bränns, då får du dra ner värmen.
*Rosta nötterna i torr stekpanna
*När rotsakerna är klara tar du ut dom, häller över pinjinötterna & smular på Chevrén så den smälter lite. Å tycker du ine om Chevré så kan du ta någon färskost m smak å ha på istället. Mannen i mitt liv tycker inte om get, så han får pepparrotsost istället. Det tycker jag smakar skit redan i munn, men d är ju tur att vi har olika smak. Då får ju jag å barnen ha all god getost för oss själva : )
.
Lycka till & smaklig måltid

Efterrätt: "Äppelpaj"

.
.
Ja, ibland blir jag ju tvärsugen på efterätt. Jag har varit en riktig kladdkake madam, men den tiden är ju förbi... Så då måste jag ju bara komma på något gott & inte allt för onyttigt & som inte triggar allt för mycke : )
Så kom det här till:
.
Till 5-6 pers
.
*3 äpplen
*ca1 ½dl blandning av kokos & hackad mandel
*Kanel efter smak
*50-75g smör (hälst osaltat, men INTE extrasaltat)
.
Å sä här lätt är det:
.
*Dela äpplet & kärna ur det & skär det i mindre bitar
*Häll på kanel, mängd beror på hur mcke du gillar kanel ; )
*Smöra en ungssäker form m 1/3 av smöret
*Häll på nötterna & klicka resten av smöret över.
*In i ugnen på 200grader tills det fått en fin färg & äpplena mjuknat
*Ät med vispad grädde m vaniljpulver....eller bara som det är
.
Jätte gott, men va ärlig mot dej själv. Triggar det ska du inte göra det!!!
.
Lycka till!!

Soppa m frikadeller

.
.
Den här goda soppan bjöd jag mina tanter på en onsdag. Fast d va inte riktigt lika mycke frikadeller då, men men.
När man gör soppa & äter LCHF måste man vara noga med att öka proteinmängden å dra ner på grönsakerna. Som ni ser på bilden har jag lagt i en stor klick smör för att även öka fettmängden.
Jag såg reklam på TV att det nu finns någon fond som ska vara fri från E & konstigheter. Jag har inte ännu hittat den i lilla Hedemora, men ska säga till på ICA. Dom är JÄTTE bra på att ta hem det man vill ha. Jag tror det va knorr som gjort det. Jag blev superglad. Annars finns d rätt bra buljong på hälsokosten, utan glutamat & jäst...
.
Det här behövs till 6p:
.
*1 blomkålshuvud (du behöver inte ta det största du hittar)
*ca 900g köttfärs
*2 ägg
*1 paprika
*1 lök
*5 dl grädde
*7 dl vatten & uljongtärningar
*½ Purjolök
*Salt & peppar (använd gärna herbamare eller trocomare)
.
.
Å så här gör du:
.
*Blanda färsen, ägg å salt & peppar
*Koka upp grädde m vatten & buljong
*Skär blomkålen i små bitar & häll i
*Klutta små bollar av köttfärsen i soppan & koka i ca 10 min (sen du lagt i den sista)
Om du vill att d ska gå fort & är ägare av en spritspåse så ha i köttfärsen i påsen & spritsa ut små kluttar i handen å sen i soppan. Går jätte fort!!!!
*Ha i purjo, paprika & ev salat mer om du tycker att d behövs & koka upp
*Då va d klart!!
.
Du kan m fördel frysa in soppan, vill du ha den blötare kan du bara ha i mer buljong & eller grädde.
.
Lycka till!!!!!

Stekt fläsk & löksås

.
.
Hur gott är d inte m stekt fläsk & löksås da??? Precis hur gott som helst, om fläsket är riktigt knaprigt.
Jag köper rått fläsk, annars är d bara massa socker eller E i.
Om jag är riktigt ambitiös så kokar jag saltlag & låter fläsket dra i det några timmar. Lagen ska vara ordentligt salt. Så det smakar saltare än havsvatten.
Men ofta orkar jag inte d å då bara saltar jag som vanligt.
Tänk på att det går åt mycke fläsk. Det blir ju nästan inget kvar av det.
Jag gör vårt fläsk i ugnen. Då slipper jag skvätt & os. Jag lägger fläsket på grillgaller & sen långpannan under. Så är d bara å sätta in alltihop i ugnen. Vänd när d börjar få fin färg. Räkna m närmare 300g rått fläsk/portion.
.
Löksås3-4p:
.
*2 stora gula lökar
*3 dl grädde (eller havre/soya -grädde)
*25g smör
*lite salt
.
*Dela & skiva löken
*Fräs den gyllenbrun i smöret
*Slå på grädde & salt å låt puttra ihop så den blir krämig
.
Till det äter vi blomkåls buketter.
SÅÅÅÅÅÅ gott!!! Å lätt!!
.
Lycka till!!!

Stekt kycklingfile m blomkålsris & trattissås

.
.
Hum, ja den här maten lagade jag ju inte idag....den har inte ens jag lagat ; ) Det är Ebba, min dotter som lagat den : P
Jag har ju inte haft så mycke tid, men nu när jag är här uppe i Forsa & lär mej en massa om beroende passar jag på å lägga ut dom rätter jag har.....
Skönt å få åka å plugga & bo på internat ibland. Jag kommer sakna det här....
Nog babblat om det, ni vill väl så klart veta hur hon gjorde.....
Här kommer det:
.
Krydda kycklingfileerna med salt, peppar & ev någon annan god favoritkydda. Ebba tog Kebabbkrydda från Ö&B. Kolla in deras kryddor. Läs på baksidan, men nästan alla deras kryddor är socker & E fria...... Superbra!!!!
.
*Stek fileerna i panna m mycke smör. Lägg dom sen i en ungsfast form
*Häll i vatten i pannan å stek ur all go smak emellan, slå det sen på kycklingarna & fortsätt steka
*In i ugnen ca 15 min, beror ju lite på hur stora dom är. Gissa hur många grader??!! Har du varit in på bloggen förut så vet du nog....Japp 225 grader.
*Fräs först en gul lök & sen svamp, vi tog trattisar, men du kan ju ta champinjoner om du inte har några trattisar. Funkar m all svamp....eller inte!!! Jag tar inge ansvar för hur du mår & vad det smakar om du gör såsen på flugsvamp eller toppskivlingar : )
*Slå på grädde (eller havregrädde) & salta, Herbamare är gott!!
*Låt puttra medans du river blomkålen å kokar den i lättsaltat vatten
*När kycklingen är klar (inte rosa innuti) slå skyn i svampsåsen
.
*Nu va det klart!!!! Bara att äta.
.
.
Lycka till!!!!

Bra tillbehör!!!

.
.
Ja, vad ska man ha istället för potatis???
Det är nog ett av dom största problemen som folk i allmänhet har när d gäller att lägga om kosten. Vara utan sin potatis.
.
Här hemma äter vi väldigt mycke blomkålsris.
Jag river blomkål på grövsta & kokar i lättsaltat vatten. Det är en favorit. Annars kan man göra blomkålsmos. Koka blomkål mjukt, & mixa m grädde (eller havregrädde) & ost
.
Sen använder vi mycke vitkål. Tex istället för spagetti så strimlar jag vitkål & kokar i lättsaltat vatten. Ibland skär jag den i fyrkanter & kokar (typ som mackaroner)
Annars kan jag skära vitkål i fyrkanter, lägga i en smord plåt på m tex lite timjam å salt å in i ugnen tills d blir gyllenbrunt. Man kan även fräsa hackad vitlök & sedan slänga i strmlad vitkål & fräsa tills d fått fin färg.
.
Grönsaker i ugn är ju oxå supergott. Skär grönsaker grovt, ex paprika, zucchini, aubergin, lök, tomater, ja ta dom grönsaker du tycker om eller vågar prova. Lägg på en ugnsfast form som är inoljad. Ha på salt & någon god örtkrydda ex timjan, mejram rosmarin, basilika, ja d du gillar. Ringla över lite mer olja & sen in i ugnen tills d börjar mjukna.
.
Eller varför inte bara grilla eller steka grönsaker i panna. Jag brukar ex steka auberginskivor. D är en av mina favoriter. Du kan ju göra en grönsakspytt & ha till.
.
Om du äter rotsaker är det ett jätte gott alternativ vill pommer frittes. Skär rotsaker (ex palsternacka, morot, kolrot, rödbetor, jordärtskockor mm) i stavar & på m olivolja & salt & in i ugnen. Jätte gott. Mina barn gillar oxå det.
.
Annars kan man ju bara äta råa grönsaker. En god sallad eller rivna rotsaker. En god vitkålssallad är ju aldrig fel.
.
Jag kommer nog komma på fler olika tillbehör & lägger upp dom då!!!!
Har du några egna förslag så tippsa mej gärna så lägger jagut det.
.
Ha d gott : ) för d ska det vara!!!!

Den hemliga kocken

.
.
Sitter på mitt rum & njuter av ensamheten en stund. Ska snart gå upp & titta på Kysst av spriten på SVT1. En dokumentär serie om beroende. Har missat dom första avsnitten, men nu finns d tid!!
Nu sitter jag å läse i Den hemliga kocken å blir så arg...Fy va vi är lurade. D är så mycke skit i vår mat så ni anar inte.
Läste precis om Cremfraich. För att lättcemfraich ska kunna kokas har dom tillsatt massa tillsatser.
Ett citat från boken "Dagens konsumenter efterfrågar produkter med låg fetthalt. Samtidigt önskar tillverkarna ingridienser som är billigare än fett" Sen tar dom ut ett högre pris på produkten. 1999 va det förbjudet i Sverige å använda dom tillsatser som behövdes för att kunna koka lättcremfraich. Men Yoplait fick sälja sin kokbara lättcremfraick m bla modifierad stärkelse i Sverige. Arla blev ju så klart sur & ster om att även dom skulle få framställa sådan cremfraich. & så klart, år 2000 ändrades lagstiftningen & även Svenska mejerier fick ha i massa skit i sina produkter.....
.
Så glassen, Magnum som ska vara äkte vaniljglass. Den innehåller bla: kondenserad skummjölk, vegetabiliskt fett, glykos-fruktsirap, vasslepulver, helmjölkspulver, mono- & diglycerider av fettsyror, polyglycerolpoyricinolea, sojalectin, frutkänmjöl, karragenan, aromämnen & karoten.
Vet du va riktig vanlijglass ska innehålla???
Jo, grädde & eller mjölk, ägg, socker & vanilj!!!!!
.
Jag rekomenderar verkligen den här boken. Det är ingen bok man måste sträckläsa. Det är bara å slå i den så får man en liten insikt vad livsmedelsindustrin gör med oss.
.
Är våra kroppar gjorda för massa E, konstiga tillsatser & konserveringsmedel???
Jag tror inte det. Jag tror vi ska äta så ren mat som möjligt för att må bra.
Varför har vi så mycke konstiga diagnoser??? Kan det vara vår mats fel??? Kan vi själva ha ätit oss på dom konstiga diagnoser som poppar upp??
Det är frågor som ål att tänkas på.
Jag är av den överytgelsen att maten har en VÄLDUGT stor roll i hur vi mår.
Vi måste ge våran kropp den mat den är gjord för att ha.
Själv har jag ju haft fibromyalgi i 8 år. Jag la om min kost i januari & sen i mars har jag inte haft någon fibro värk & jag vet många med mej som upplevt samma sak.
Jag vet föräldrar som lagt om kosten & börjat ge sina barn med ADHD diagnos LCHF kost samt omega3 & symtomen har drastiskt sjunkit.
Jag vet folk m diabetes 2 som kunnat sluta ta insulinsprutor när dom börjat m LGHF.
Det är väldigt intresant!!!!
.
Nej nu måste jag springa upp & kolla på TV, men diskutionen kommer säkert upp någon mer gång.
:
Kram på er alla underbara läsare Å ett JÄTTE tack till alla som kommenterat. Jätte kul tycker jag.
Å in m fler förslag. Jag ska försöka laga alla matförslag å lägga ut dom oxå, men då blir det DIN rätt så klart ; )
.
Ha en riktigt trevlig kväll!!!!

Restaurangbesök i goda vänners lag!!

.
.
.
Idag åkte ett glatt gäng m tjejer in från Forsa till Hudik & gick på Texas Steakhous & avnjöt en goood middag.
Jag åt upp nästan allt, utom majsen ; )
Jag upplever inte att d är några problem när man beställer mat på restaurang. Jag förklarar hur jag vill ha det & det går bra. Idag tog jag Cowboy dinner utan Hickorysås å potatis men med Bearnais istället. Det va entrecot, revben, vitlökssmör, colslaw & sallad. Mums va gott det va & sååå himla mysigt å umgås en stund.
Att sitta & snacka skit m underbara vänner en stund får mej verligen att må bra. Jag fyller verkligen på mina friskfaktorer här i Forsa.

Picknick Piroger

.
.
När vi va till Hudik va vi ju tvugna att ta med oss mat. Vad tar man med sej da??? Ja jag brukar grilla kyckling klubbor, göra järpar & lägga i vitkåls blad fyllda m massa annat gott som fetaost, ruccola mm. Men idag bestämde jag mej för att prova & göra piroger.
Jag gjorde en sats Nennas huskisar men istället för linfrön hade jag bara sesamfrön (Villjam, min son tycte det va mycke godare. Det va ju inte grovt bröd ; )   )
Sen hade jag kvar köttfärssås.
Så jag plattade ut Huskisdeg i handen, så det blev kupat.
Fyllde m köttfärs & ost (så klart hade jag getost i mina!!)
Sen en tunn degplatta över som jag försiktigt "satte ihop" m den andra.
Lite purligt, men d gick.
Å gott blev det!!!!
.
Här står Jean å njuter av en i höstsolen på bryggorna i Hudik!!!

Åkte till Hudik på föreläsning!!

.
Fredagen den 9 oktober åkte Jean, Tommy, Marita, Camilla & jag till Hudik.
Vi skulle på föreläsning om beroende som Lions ordnade.
Det va rödafjädern kampanjen mot beroende.
Hjärnfonden & Lions har ett projekt ihop & alla pengar som dras in på röda fjädrar går till hjärnforsning om beroende. Jätte bra tycker jag.
Det går jätte mycke pengar till canser forkning & nästan inget till hjärnforskning tråtts att MYCKE fler dör av hjärnsjukdommar som parkinson, stroke & beroende mm än av canser. Rätt konstigt faktiskt.
.
Det va 3 föreläsare, men Bitten va bäst. Tråtts att jag hört henne massor m gånger farsineras jag av henne.
Jag skulle villja stoppa in ett usb-minne i hennes huve å sen föra över det till mej : )
Jag vill ha all hennes kunskap.
Nästa vecka åker jag till Forsa igen å gå tänkte jag ta en dag å skriva lite om beroende. Då har jag mer tid.
För här hemma snurrar allt bara på. Barnens aktiviteter, placeringar, jobb, renovering.....jag hinner ngenting just nu känns det som. Men men, på söndag bär det av till norr & plugg & vila : )

RSS 2.0